İçeriğe geç

Didar Nedir Ne Demektir

Didar anlamı ne?

Didar isminin anlamı: 1. görme, görüş. 2. yüz, yüz ifadesi, benzerlik.

Didar ne demek islamda?

“Geri dönmek, dolaşmak, gidilen yere varmak” anlamına gelen devr kökünden türemiş olan kelime, dar sözlükte “büyük ikametgah, köşk, şehir, yurt, yurt ve ülke” anlamına gelir; en çok kullanılan çoğul biçimleri diyar ve dur’dur. Dârayn ise “dünya ve ahiret” anlamına gelir.

Tasavvufta didar ne demek?

didîdâr). 1. Yüz, güzel yüz, çehre. 2. Görünüş, tecelli. Tasavvufta didâr, “sevgili” anlamının yanı sıra, inananlara vaat edilen Allah’ın tecellisi ve tecellisini ve bu ilahi güzelliğin görülmesini ifade etmek için de kullanılır.

Didar ne demek etimoloji?

Farsça didīdār دیدار “görüntü, benzerlik, yüz” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime Farsça didan دیدن “görmek” kelimesinden türemiştir.

Alevilikte didar ne demek?

Dar, Farsçada “ağaç, darağacı” anlamına gelir; Arapçada “yer ve mekan” anlamında kullanıldığı bilinmektedir. Alevi Bektaşi Cem ve görgü kurallarında Dar, Dar-ı Didar olmak, sormak ve sorgulamak, acı çekmek veya geri çekilmek anlamına gelir.

Didar kadın ne demek?

Yüz, çehre, göz, görüş. Yüz, çehre, sima anlamına gelen bir kelime.

Dar ne demek tasavvufta?

Alevi inanç sisteminde, Cem ibadeti bağlamında “dar”, Cem’in yapıldığı meydanın merkezini fiziksel olarak ifade eden bir terimdir.

Şol didar ne demek?

(ﺩﻟﺪﺍﺭ) i. (Farsça dil “kalp” ve dār “sahip ve malik” ve dil-dār) Kalbini kendine bağlayan sevgili: Dildâr’a / Bülbülem shol gulzâra’ya / Seni sevmeyen nar’a / Yanmasına izin ver, ey Allah’ın Resulü (sevgili Yunus).

Beyza ismi Kur’an’da geçiyor mu?

3. Beyza ismi Kur’an’da geçer ve masum, beyaz, bembeyaz anlamlarına gelir.

Didar olur ne demek?

– görme, göz gücü, – karşılaşma, karşılaşma vb. Bu şekilde eski zamanlarda cümleye bağlı olarak farklı anlamlarla ele alınabiliyordu. Günümüzde ise sadece bir yüze veya yüze karşılık geldiği söylenebilir.

Mübre-i didar ne demek?

Bunun bir örneği mübre kelimesidir. Özellikle aşk ve sevgililerden bahsederken kullanılan kelimelerden biri olan mübre, “unutulması imkansız” anlamına gelir. “Didar” Osmanlı Türkçesinde en çok kullanılan kelimelerden biri olmasına rağmen, sevgilinin ve aşkın yüzü olarak da ifade edilebilir.

Safa güzini didar ne demek?

Safâ-güzin (ﺻﻔﺎ ﮔﺰﻳﻦ) birlik. sıfat (Farsça guzīn “seçilmiş” ile) Mutlu, neşeli, safâyab: Cennettesin safâ-güzîn-i didîr / Ben dünyada azap çekiyorum (Mehmet Âkif). 1. Temiz, kindar bakış: Dostun yüzüne bakmak iyi göze ihtiyaç duyar / Dostu görmek iyi göze ihtiyaç duyar (Yunus Emre).

Didari hürriyet ne demek?

Sacit Kutlu’nun “Özgürlüğün Güzel Yüzü” anlamına gelen Didar-ı Hürriyet adlı kitabı, görselleriyle adeta bir belgesel filmi andırıyor.

Münevver hangi dilde?

münevver – Nişanyan Sözlüğü. Arapça nwr kökünden gelen ve “parlak, parlayan” anlamına gelen munawwar منوّر kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir.

Müştak ne demek?

Arapçadan dilimize giren Müstak kelimesi “istiyak” kelimesinden türemiştir. Şehvet arzu ve özlem anlamına gelirken, Mustak özlem, hasret anlamına gelir. Dilbilgisinde, bir isim veya fiil kelimesinden türetilen kelimelere müstak denir.

Bidâr ne demek?

Farsçada dar kelimesi uyku anlamına gelir. Bidar ise hem uykusuz hem uyanık anlamına gelir.

Sidar anlamı ne demek?

Sidar ismi ağaç gölgesi anlamına gelir. Sidar ne anlama gelir? Sidar ismi ağaç gölgesi anlamına gelir.

Dide ne demek?

Dide kelimesinin kökeni Farsça dilindedir. Dide kelimesi isim olarak da kullanılır. Dide kelimesi; göz, gözetleme yeri, göz köşesi, göz bebeği, ayna, kuyu anlamına gelir.

Dildar ismi ne anlama gelir?

(ﺩﻟﺪﺍﺭ) i. (Farsça dil “kalp” ve dār “sahip ve malik” ve dil-dār) Kalbini kendine bağlayan sevgili: Dildâr’a / Bülbülem shol gulzâra’ya / Seni sevmeyen nar’a / Yanmasına izin ver, ey Allah’ın Resulü (sevgili Yunus).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir