İçeriğe geç

Bilimsel Araştırmada Çarpıtma Ne Demek

Bilimsel araştırma çarpıtma nedir?

Önyargı: Araştırmanın veri toplama araçları, ekipmanları veya süreci; verileri veya sonuçları uygunsuz şekilde değiştirerek veya araştırma kayıtlarından bazılarını atlayarak manipüle etmek mümkündür (Bulger, 2002).

Akademik yazımda çarpıtma nedir?

Tahrif; araştırma kayıtlarının veya elde edilen verilerin kasıtlı olarak tahrif edilmesi, araştırmada kullanılmayan cihaz veya malzemelerin kullanılmış gibi gösterilmesi, araştırma sonuçlarının çarpıtılması veya desteklenen kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda verilerin atlanmasıdır.

Bilimsel araştırma etiğine aykırı davranışlar nelerdir?

Bilimsel araştırmalarda etik olmayan davranışlar nelerdir? İntihal… Sahtecilik… Yönlendirme (aldatma)… Çoğaltma… Paylaşım (kesme)… Haksız yazarlık.

Bilimsel araştırmada dilimleme nedir?

“Dilimleme” veya “selamlama” olarak da adlandırılan bu tür etik ihlaller, akademilere atama ve terfiler sırasında araştırma sonuçlarının uygunsuz bir şekilde bölünmesini ve ayrı yayınlar olarak sunulmasını içerir.

Duplikasyon nedir tez?

Üreme: Aynı araştırma sonuçlarının birden fazla dergiye gönderilmesi veya yayınlanması.

Bilimsel kınama nedir?

Katılımcıların açık rızası olmaksızın bilimsel araştırma kapsamında yürütülen anket ve tutum araştırmalarının veya araştırma bir kurumda yapılıyorsa kurumun rızası olmaksızın yayınlanması: Kınama cezası28.09.2023

Bilgiyi çarpıtmak ne demek?

Dezenformasyon, kasıtlı olarak yayılan yanlış veya doğru olmayan bilgidir; bilginin çarpıtılması anlamına gelir. Rakibi aşağılamayı, küçük düşürmeyi ve küçük düşürmeyi amaçlayan karşı propagandaya benzer.

Bilişsel çarpıtma nedir örnek?

Tek bir olay veya duruma dayanarak genellemeler yapmayı içerir. Asla, her zaman, asla, asla, her zaman, hiçbir şey gibi kelimeleri kolayca kullanır. Örneğin, sevgilisinden ayrılan biri bir daha asla mutlu olamayacağına inanır.

Bilimsel araştırmada etik kurallar nelerdir?

Bilim Akademisi’nin liyakat, özgürlük ve dürüstlük olmak üzere üç ilkesi bilimsel etiğin temelini oluşturur. Bilimin bu üç ilke çerçevesinde yürütülmesi gerektiğine inanıyor ve bu konuda hem öğrencileri hem de araştırmacıları bilgilendirmeyi ve yönlendirmeyi amaçlıyoruz.

Bilimsel etik ihlalleri nelerdir?

Etik ihlallerle ilgili şikayetler nasıl ele alınır?Bilimsel çalışmalarda etik ihlaller nelerdir?*1) İntihal: Kopyalama, yazıyı değiştirme, bilimsel bilgi/veri ve fikirleri çalma, kendi kendine intihal.

Akademik yayınlarda karşılaşılan etik ihlaller nelerdir?

Bilimsel araştırmalarda intihal, sahtecilik, tahrifat, yayın çoğaltma ve dilimleme gibi etik dışı davranışlar yalnızca yayın sonucu ortaya çıkmaktadır.

Bilimsel araştırma yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Bilimsel araştırmanın özellikleri: Araştırma gözlemlenebilir, ölçülebilir verilere dayanmalıdır. Araştırma doğru olmalıdır.

Çarpıtma nedir araştırma?

First Draft’a göre çarpıtılmış içerik, “bir konu veya bireyleri ilgilendiren konuların bir yönünü yanlış temsil ederek bilginin yanıltıcı şekilde kullanılması” olarak tanımlanabilir.

Çarpıtma nedir akademik?

Sahteciliğin etik ihlali, gerçekte var olmayan veri veya bilgileri kullanarak bilimsel bir yayın oluşturmak olarak tanımlanabilir ki buna masa başı yayıncılık da denir; sahteciliğin etik ihlali ise bilimsel çalışmanın sonucunu anlamlı kılmak için var olan veri veya bilgilerin değiştirilmesi veya manipüle edilmesi olarak tanımlanabilir.

Duplikasyon ne demek etik?

Çoklu yayın (çoğaltma): Aynı veri ve sonuçların birden fazla yayında sunulduğu bu tür aldatmaca basit görünebilir, ancak aslında ciddi boyutlara ulaşabilen bir uygulamadır. Bu grup aynı makaleyi farklı dillerde yayınlamayı da içerir.

Bilimsel araştırma metodunun aşamaları nelerdir?

Bilimsel araştırma yöntemi, problemi tanımlama, gözlemleme, hipotez oluşturma, hipotezi test etme ve bir teori ve genel yasalar belirleme gibi çeşitli aşamalardan oluşur. Araştırma, bilimsel düşünme biçiminin ışığında olay ve olgu odaklı bir şekilde gerçekleştirilmesi gereken sistematik bir etkinlik olarak anlaşılmaktadır.

Bilimsel araştırma yöntemler nelerdir?

Bilimsel araştırma yöntemleri nelerdir?Araştırma TürleriTanımAnket YöntemiÇalışılan konu hakkında bilgi toplamayı amaçlayan gözlemsel araştırma yöntemi.Karşılaştırmalı Araştırmaİki veya daha fazla durum veya olgunun karşılaştırılmasına dayanan araştırma yöntemi.

Bilimsel araştırma nedir kısaca?

Bilimsel araştırma, insanların çevrelerinde mevcut olan olgular hakkında bilgilerinin geliştirilmesini sağlamak için belirli aşamalarda ve belirli yöntemlerle gerçekleştirdikleri tüm araştırma faaliyetleri olarak tanımlanabilir. Araştırma, öncelikle sistemsel bir yaklaşım benimsemekle ilgilidir.

Bilimsel yaniltma biçimleri nelerdir?

Bilimsel aldatmacanın iki biçimi vardır ve her ikisi de eşit derecede tehlikeli ve etik açıdan kabul edilemezdir [1-2]: Bilimsel ihmal/özensiz araştırma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir