Amasya’nın özelliği nedir?
Amasya, Yeşilırmak Nehri’nin iki ana kolunun ve dağların birleştiği bir noktada yer almaktadır. Bunun jeoloji ve üretim kültürü açısından anlamı şudur: Amasya engebeli bir yüzeye sahiptir, ancak bu şehrin ovaları üretkendir ve tarımsal üretim ve yaşam kültürü açısından zengindir.
Amasya’nın önemi nedir?
Amasya Genelgesi siyasi tarihimiz açısından önemli sonuçlar doğurmuştur. Amasya Genelgesi, İstanbul hükümetini ve Padişahı görmezden gelen, ilk kez ulusal egemenliğe dayalı bir hükümetten bahseden ve Türk Kurtuluş Savaşı’nın gerekçesini, amacını ve yöntemini ortaya koyan ilk genelgedir.
Amasya neyi ile ünlüdür?
Amasya aynı zamanda efsanevi elma ve kiraz bahçeleriyle de bilinir. Hasat zamanında mis kokulu elma bahçelerinde dolaşmanın ve dallarından taze elma yemenin keyfi bambaşkadır.
Atatürk Amasya’da ne yaptı?
Mustafa Kemal, 9. Ordu müfettişi olarak hazırladığı Amasya genelgesini imzaladı. Amasya genelgesinde Sivas’ta bir kongre toplanacağı belirtiliyordu. İlkeler Mustafa Kemal tarafından 21-22 Haziran 1919 gecesi Amasya’da yaveri Cevat Abbas Bey’e dikte edildi.
Amasya’nın sembolü nedir?
Havası, toprağı ve iklim özellikleri nedeniyle meyve yetiştiriciliğine çok uygun olan şehrimizin en meşhur meyvesi, coğrafi işaretli olan Amasya fındık elmasıdır. Türkler Anadolu’ya gelmeden önceki medeniyetlerde elma ile ilgili sembollerin ortaya çıkması çok değerlidir.
Amasya’nın eski adı nedir?
Amasya isminin Bizans döneminde değişmeden kaldığı bilinmektedir. Amasya ismi Danişmendliler döneminde bazen Amasiyye bazen de Şehr-i Haraşna olarak anılmıştır. Amasya ismi Selçuklu, İlhanlı, Beylikler ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde değişmeden günümüze kadar gelmiştir.
Amasyada Kürt var mı?
Bu sayımdan 73 yıl sonra yapılan başka bir nüfus sayımında Amasya’da 2.700 Kürt yaşadığı tespit edildi. Resmi nüfus sayımı rakamlarına göre burada binlerce Kürt yaşıyor.
Amasya soyu nereden gelir?
Etimoloji. Strabon’a göre Amasya ismi burada yaşayan Amazon kraliçesi Amasis’ten gelmektedir. Bulunan Yunan ve Roma sikkelerinden de anlaşılacağı üzere zamanla isim Αμάσεια, Amaseia, Amassia ve Amasia’ya dönüşmüş ve en sonunda Türkler ona Amasya demişlerdir.
Amasyayı kim fethetti?
Şehrimizde yaşamış bazı İlhanlı şahsiyetlerinin mumyaları hala müzemizde sergilenmektedir. 1341’den sonra Uygur Türklerinden Ertana beyliğinin hakimiyeti görülmüştür. 1386’da Şehzade Yıldırım Bayezid Amasya’yı Osmanlı topraklarına katmıştır.
Amasyada meşhur ne yenir?
Amasya’nın meşhur yemekleri: Bakla dolması.
Amasya’da en çok neler yetişir?
Amasya’da; meyvecilikte elma, kiraz, şeftali, armut, ayva, erik, kayısı, üzüm, tarla yetiştiriciliğinde soğan, şeker pancarı, ayçiçeği, mısır, buğday, haşhaş, yeşil mercimek, patates, sera yetiştiriciliğinde domates ve hıyar, biber, patlıcan, marul, karnabahar, lahana, taze fasulye, bamya, kabak vb. sebzeler yetiştirilmektedir. Sebzecilikte sebzeler de önemli yer tutmaktadır…
Amasya’dan ne hediye alınır?
Elma çayı hediyelik olarak paketlenmiş olarak da satın alınabilir. Ayrıca Amasya gezisinden hatıra olarak; meşhur Merzifon Keşkeği, Amasya bamyası, Amasya figürlü süs eşyaları ve haşhaş ezmesi de satın alınabilir.
Amasya M. Kemal tarafından ne vurgulandı?
Çeşitli kurtuluş reçetelerinin yazıldığı bu dönemde Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, kurtuluşun ve bağımsızlığın ancak milletin azmi ve kararıyla sağlanabileceğini vurgulamışlardır. Bu nedenle Amasya, ülkeyi ulusal egemenlikten başka kurtarmanın mümkün olmadığının vurgulandığı yerdir.
Atatürk Amasya’ya neden çıkmıştır?
25 Eylül sabahı, Cumhurbaşkanı Hazretleri ve beraberindekiler Belediye Binası önündeki konvoyla Tokat’a doğru yola çıktılar. Kara turunun beşinci gününde, yeni kabul edilen Türk alfabesinin uygulanmasını yerinde görmek ve halkın tepkisini ve memnuniyetini öğrenmek için Amasya’ya geldi.
12 Haziran’da Amasya’da ne oldu?
12 Haziran 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Amasya’da bağımsızlık inancıyla karşılayan ve yeniden dirilişi müjdeleyen tüm Amasya halkını, “Amasya hizmetinizdedir” diyen Amasya Müftüsü Hacı Hafız Tevfik Efendi’yi ve tüm kahramanları minnet ve şükranla anıyoruz.
Amasya’nın tarihi güzellikleri nelerdir?
II. Beyazıt Camii ve Külliyesi. 182. Dini Yerler. … Amasya Kalesi. 199. Kaleler. … 3. Kral Kaya Mezarları 294. Antik Kalıntılar. … Yalıboyu Evleri. Mimari Yapılar. … Amasya Kalesi. Antik Kalıntılar.
Amasya nasıl bir şehirdir?
Amasya, Orta Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde Yeşilırmak Vadisi ve Harşena Dağları’nın eteklerinde kurulmuştur. Eşsiz tarihi ve doğal güzelliklere sahip olan Amasya, 14 medeniyetin beşiği olmuş 8500 yıllık bir şehirdir. Kara, hava ve demir yolu (Sivas-Samsun) ile ulaşım rahatlıkla mümkündür.
Amasya’nın coğrafi özellikleri nelerdir?
Amasya İli; Orta Karadeniz Bölgesi’nin iç kesiminde yer alır. Doğusunda Tokat, güneyinde Tokat ve Yozgat, batısında Çorum ve kuzeyinde Samsun illeri ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 5.000 km2’dir.
Amasya’da neler vardır?
Amasya’da Gezilecek Yerler: Amasya Kalesi, Amasya Etnografya Müzesi, Yeşilırmak Nehri, Yalıboyu Evleri, Pontus Kral Kaya Mezarları, Ferhat Su Kanalı, Gümüş Kaya Vadisi.
Tavsiyeli Bağlantılar: Tezkire Yazarları Ne Demek